
Azi de dimineaţă mi’am amintit zilele seci in care cutreieram Azerothul , cu lumina stinsă , călare . In mina dreaptă ţineam hăţurile şi’n stinga scrumiera . Era mult intuneric acolo , chiar dacă pe cer erau două-trei luni dintre care una imensă de sticlă şi singe . Era un rahat de achivment care presupunea explorarea intregii lumi , tuturor tărimurilor . Faceam asta constincios – cum niciodata in viata mea de elev nu mi’am făcut temele . Bifam fiecare punct de pe hartă care trebuia atins – asa cum niciodată nu am bifat taskurile de la job . Aveam o preocupare intr-o lume lafel de virtuală ca şi aceasta , intr-o lume pe care o imaginam fără resentimente şi regrete . Am perceput pasiunea asta ca pe o fugă , cum fugi negative sunt toate pasiunile .
Era o lume in care orideciteori „mureai” , porneai sub formă de „shadow spirit” pe cararea anevoioasă care făcea legătura intre cimitir şi hoit , pentru a te intrupa . La prima moarte , asta mi s-a parut inspăimintător , după aia m’am obişnuit . Obişnuinţa e intotdeauna un act de laşitate . Am murit de mii de ori şi tot de atitea ori am reinviat . Citeodată tastam „pls ress me” şi cite un player mai de treabă mă reanima . „Ridică’te şi umblă !” . De cite ori ai făcut asta pentru mine ? Mi te amintesc spunându’mi , „micul meu Phoenix , poţi asta şi singur – o faci in fiecare zi a vieţii tale !” . Renaşterea e un exerciţiu plictisitor , şi de cele mai multe ori presupune refacerea unei bune părţi din traseul bine ştiut . Până unde ? Până in punctul in care ai aflat postum că ai comis-o – fatala . e un „ah!” cu botu’n sus , intotdeauna iţi iese pe gură deşi babele susţin că prin creştetul capului . Se gaseşte atunci intotdeauna o oglinjoară intr-o poşetă care sa-ţi fie virită sub nas . „S-a dus ...”Reluăm de la prima pauză , zice dirijorul... de la cadru 14 (imi place numărul 14 căci deobicei acolo mi se rupe’n)
Acelaşi ris sincer fără motiv logic al sugarului , aceaşi budincă făcută de bunică’mea , fără prafuri de sinteză , aceleaşi poveşti ale bunicului meu de pe front , unde n’a fost niciodată . Aceeaşi iarnă lungă cu ciorapi de lină puşi la uscat pe sobă , aceeaşi primăvară scandalos de frumoasă , de care niciodată nu am avut timp să mă bucur , aceeaşi vară confundată pină la identificare cu vacanţa şi intr-o inchidere magistral-circulară toamna finală , care’ţi face praf toate simţurile . Frunzişul ăla atit de putred al lui noiembrie , ascunde intodeauna fermenţii lui martie , lăsaţi la congelat peste iarnă .Toate astea se repetă pină-ţi regaseşti hoitul . Intilnirea intre cadavru şi fumul călător e interesantă intotdeauna . Te vezi cum zaci , pe spate cu gitul rupt . Si vazindu-te conştient nu poţi afirma decit „Acela ce zace’n nesimţire nu sunt eu ...” . „De ce nu ai tetieră la scaun , eu ţi’am spus ..?” . Acu’ trebuie sa-ţi placă unpic şi hoitu , chiar dacă nu te identifici cu el . Trebuie să’ţi placă unpic şi animalul pe care’l călăreşti pe dinăuntru , chiar dacă nu e foarte la modă , chiar dacă nu are virsta ori aliura care ai vrea . Cine „ar vrea” insă te intrebi ? Nemulţumirea – este o vietate pe care o creştem in fiecare zi , din ce in ce mai bine – pină atinge forme de neimaginat , o pasăre fioroasă , inalţindu’se pină la cer pentru o contestaţie finală la Marea Poartă a Creaţiei . „Eu nu mai pot in felul ăsta Doamne !...” , care fel şi mai presus care eu ?
Dap in Azeroth ai dreptul la cite restarturi vrei . Defapt nici măcar nu „ai dreptul” , e o stare de fapt – asta se intimplă automat din program după fiecare fiasco . Viaţa are intotdeauna o perseverenţă iraţională . Te scoli doar pentru a pune mina pe spadă dinou , impotriva unei alte spade care te’a culcat . Reluăm de la pauza 2 – zice acelaşi dirijor .
In lumea aia imaginară mai era o chestie haioasă cu care aş putea face o paralelă infantilă . După ce făceai 100 de questuri intr-o zonă , nu mai puteai avansa in level in acel loc , toate jivinele care la inceput te sfisiau deveneau ursuleţi de pluş .”Nu se mai puneau” , nu mai reprezentau o ameninţare şi nici tu pentru ele . Sălbăticia devenea neutră , gentilă aş spune . Era un „cara’te !” pe care acea natură imaginară ţi-l spunea fără menajamente . „In zona asta , nimic nu mai e nou pentru tine , nu mai ai nimic de invăţat aici ...!” . Aud asta chiar acum , in acest birou şi o ştiu foarte bine , insă mă mai joc o vreme cu oarece nostalgie cu ursuleţii de pluş .