luni, 31 ianuarie 2011

Noi2 si o portocala

Sub titlul de lectii va voi impartasi citeva din discutiile avute cu mentorul meu spiritual in anii de inceput ai uceniciei mele . Textele nu reproduc cu acuratete desfasurarea lectiilor – intrucit la vremea respectiva nu am avut idea de a folosi reportofoane ori alte tehnici de inregistrare ori notare a desfasurarii demonstratiilor. Prezenta scriere este dor o rearanjare a amintirilor mele mai vechi , rememorate si redate celor ce vor considera ca ele constituie un exercitiu de scufundare in sine . Multumesc tuturor celeor care mi-au fost alaturi in acea perioada si care se vor regasi cu usurinta in text , iar pe cei ce nu se vor gasi ii asigur ca-I port in gind oricum .


Lectia 1 – “despre portocale”

- Azi am sa te invat o scamatorie cu portocale , zise Silvia asezindu’se turceste in fata mea . Intinse mina dreapta spre platou facind sa-I sune metalic bratarile multe ,cum am vazut eu pe Discovery un sarpe undeva in California.
Acum avea in fata o portocala , si clipind strengareste o facu sa se ridice incet, intii cam vreo doua palme , dupa care ,pocnind din degete, a oprit brusc ascensiunea .Cu aratatotul in sus, descrise un cerc iar portocala incepu sa se roteasca in jurul propriei axe , intoarse mina cu degetele unite si apoi desfacu palma – si portocala urca undeva la nivelul ochilor , oprindu-se brusc acolo . Abia atunci ochii ei si-au recapatat culoarea cu care eram obisnuit , acel verde difuz cu tente de galben .Am batut din palme ca de fiecare data cind imi chemam placerea sa mi se alature.
- Ce sunt portocalele , Silvia ? Ar trebui sa stiu asta inainte sa le maninc ?
- Pentru mine sunt o amintire straveche ,cred ca e primul meu craciun sau primul pe care mi’l amintesc . Unii dintre noi avem norocul sa intilnim obiecte considerate banale in momente considerate magice, si atunci esenta acestor lucruri este schimbata pentru totdeauna . Cu alte cuvinte magia cuprinde tot cadrul in care se petrece , este o stare globala de cunoastere si un moment de exceptie . Cum iti spuneam eu le’am intilnit cind eram copila , sub primul pom de iarna , impreuna cu alte nenumarate minuni – toate chemate special pentru acel moment unic. De aceea pot spune, ca odata cu portocalele am descoperit primele jucarii adevarate . Cit despre mincat , dragul meu, – cineva tot timpul iti va spune “ceva este delicios iar altceva este cih “, mai ales la virsta la care accepti – iar daca nu vei uita, automat vei crede acelasi lucru. Mincam portocale, pentru ca demult cineva a ales pentru noi sa mincam portocale , insa precum iti spuneam pentru mine – portocalele sunt obiectul initierii mele in magie .
- Sa inteleg de aici ca nu’s bune de mincat sau se folosesc si la altceva ?
- Of copile , de ce nu ne mai plac portocalele ? Ne saturam de ele si le lasam sa se strice in panere , pentru ca tot timpul uitam primul moment – singurul care dealtfel conteaza . Un prim raspuns ar fi cel ca stim ca sunt de mincare , cum sa le mincam si ce gust au – prin urmare pentru un adult o portocala nu mai reprezinta nici o surpriza , nu mai incumba nici o minune . Este doar o marfa cuantificabila in bani “care contine vitamina C “ , 4 la kil ori 5 lei kilu – si oricit de multa aritmetica poate fi brodata in felul asta. Am invatat ce inseamna portocalele pentru aceasta lume si nu exista nici un interes comercial pentru a le reinventa. Pe de alta parte, mincatul lor in sine este un automatism . Gindeste-te, cutitul face un cerc polar, dupa care – 4, hai 5 meridiane. Mina stinga menghina, mina dreapta instrument - rasuceste coaja , care e aruncata direct la gunoi . Nu mai exista nici o sensibilizare la acea explozie olfactiva nemaipomenita, care-ti inunda narile . Expresia “coaja de portocala” e folosita adesea in limbajul cosmetic si crede’ma nu e “de bine “deloc. Desi nu demult , bunicile noastre stiau sa faca lucruri minunate din cojile de portocale ,considerindu-le mirodenii – multe din prajiturile copilariei purtindu-le parfumul . Nu acordam atentia necesara multora din actiunile noastre cotidiene si asta nu face decit sa le excludem din viata noastra , sa nu le traim . Numai traind constient , atent , poate chiar lucid evenimentele al caror autor esti – le vei recupera , ti le vei aduce in propria viata . Si sigur o viata fara portocale e mai saraca .
- Deci poti sa-mi spui ce se mai face cu portocalele ?
- Utilitas, utilitas , utilitas …. Asta este unul dintre dusmanii de baza ai naturii - guvernate de om . Omul este celebru pentru ignoranta sa , deasemeni se grabeste sa solutioneze problemele – si atunci cind nu are raspunsuri juste - clasifica . Astfel, una dintre primele clasificari a impartit toate regnurile in doua – chestii utile si chestii inutile . Din fericire portocala si-a gasit rostul in prima categorie in timp ce lupul de exemplu in cea de a doua . Insa a utiliza presupune a intelege mai intii . Subordonarea unor actiuni ori obiecte altora . Nu uita ca esti aici doar pentru a intelege . Revenind la intrebarea ta – cu o portocala se poate face orice, caci este vie si prin asta divina – ia priveste-o mai atent pe cea din fata ta …
Lasasem portocala Silviei - in imponderabilitate - exact la nivelul ochilor , astfel incit sa-mi pot privi invatatorul prin ea . Miracolul vederii bioptice se redemonstreaza de fiecare data . Daca obiectul care optureaza cimpul este adus in planul de intretaiere al celor doua conuri oculare – practic poti privi prin el . Apropiati-va de barele unui gard si priviti peretele din spate , veti constata ca daca sunteti suficient de aproape – peretele nu este “obturat” de prezenta gardului .Cu alte cuvinte eliminam primul plan visual inainte de a-l depasi fizic , suntem cu un pas inaintea corpului nostru .
Se rotea inca acolo , imperturbabila ca orice planetoid – piesa a sistemului astral. La inceput nu am observat nimic neobisnuit , numai ca la un moment dat , parca luminata dinlauntru, lasa sa se intrevada in zona ecuatorului , o strafulgerare . M’am gindit ca e bintuita de furtunile sale tropicale – (stii foarte bine care’mi sunt spaimele ascunse legate de Jupiter) . Fenomenul s-a mai intimplat de citeva ori , insa fractiunea de timp era prea scurta pentru a pricepe exact natura lui . Asa ca m’am relaxat ,am luat telecomanda si mi’am propus sa o opresc imediat ce voi simti proximitatea fenomenului . Am inchis ochii am numarat pina la 7 (nu stiu de ce 7) si am apasat butonul STOP . Portocala s-a oprit din rotatie , nu mai auzeam zumzetul specific acelei miscari asa ca m-am oprit pentru a examina indeaproape firicelele rosietice , luminoase - care acum erau captive, incremenite , statice . Evident ca erau niste litere cu binescuta marca “MADE in HEAVEN” – stanta Fabricantului de minuni . Oh da , cum as spune intr-un chat – nedisimulindu-mi placerea intelegerii ori aprobarii deloc mutuale.
Ca de fiecare date – obiectul de la care poate incepe totul , o portocala de exemplu – poarta in sine tot ceea ce trebuie sa stii despre geometrie , chimie , biologie si cite ori mai fi stiintele naturii, suficient pentru a accepta aceasta natura ca intreg – desi evident ca ai in fata o parte .
- Si ca sa intelegi mai bine portocala si soarele sunt acelasi lucru , nu pentru ca au aceasi forma, culoare si textura . Portocala nu este un act simplu de mimetism , o bucurie exuberanta a plantelor de a multumi soarelui cumva pentru fotosinteza – copiindu-i infatisarea. Portocala este soare in egala masura cum soarle este o portocala . Nu forma sau marimea conteaza , caci ele tin doar de aparente – ci simultaneitatea in diversitatea , acest unu in toate despre care vom mai vorbi tinere .
Cu un gest simplu Silvia isi indrepta dosul palmei spre podea – rearanjind portocala in conditia initiala . Aceasta lectie simpla avusese darul de a-mi limpezi mintea in unele zone si nu in ultimul rind ,aveam sa caut de fiecare data prin piete ,pe la tarabe , prin ladite – stanta Fabricantului de minuni , fie doar si pentru a-I admira fantezia .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu