sâmbătă, 9 iunie 2012

70.000 de mii elevi nu se vor prezenta la bac ....




Citesc asta pe o burtieră de televiziune . Oare cit inseamna asta dintr-o promotie 2012 ? Ca oricărui roman, fără procente , orice exprimare îmi pare abstractă . Nu stapinesc statistica asta , dar pare un oraş mediu spre mare din Romania – populat cu d’aştea d’a 12’a care nu vor „la bac” . Poate se duc la Mare – sau la o altă mare . Se zice că le’ar fi teamă de Big Brother . Anu’ trecut s’a filmat şi procentele au fost dezastroase . Sau poate hîrtia aia gălbejită nu le oferă nimic ? In Spania pe căpşună se pune diploma aia ? Ai nevoie să ştii să faci limite – ca să depăşeşti limita asta ?
Pe vremea mea , la un liceu teoretic de faimă locală – numai cine nu a vrut nu „a luat” . Sigur, se „fura” pe vremea aia ca’n pădurea Sherwood – se copia cu „bilele la vedere” , sub ochii indulgenţi ai dascălilor. Promovabilitatea conta , era în joc prestigiul liceului , deşteptăciunea proverbială a poporului roman . Nu erau demult apuse vremurile în care se raportau producţii astronomice la hectar !
Să’nţeleg că acum nu se mai fură , nu se mai copiază ? La nivelul ăsta nu ! Trebuie ruptă pisica ! Să curmăm răul de rădăcină !Minunat ! Aud că nuşh ce doamnă – procuror general pare’mi’se – are un doctorat cu „citate din alţii” – inclusiv subsoluri . Asta înseamnă că furatu’ , e o virtute – la’ndemîna unei prea nobile clase . Nu mai e „open” şi pentru norod , darămite prntru mucoşii d’a 12’a . Si aşa „prostimea”, nici măcar la furat nu se pricepe . Cine are şcoala asta , fură industrial, sublim şi fără inhibiţii  – mastere , titluri universitare , doctorate – fură cu vaporu’ nci măcar cu paletu’ . Se simte diferenţa de clasă !
Profii şi „formatorii de opinie” se plîng că absolvenţii nu  mai ştiu să scrie romîneşte . Mă’ntreb cum au trecut clasa , că doar bacu’ nu e prima foaie pe care au iscălit’o ? Apoi dificultatea subiectelor e medie , nu-ţi trebuie multă minte de’un cinciar . In fine , la ce ţi-ar servi să excelezi în ortografie? Se scrie „miau” ca pisica (vorba lu Ciutacu’) în primării şi ministere . Valorile momentului sodomizează limba romana la orice emisiune TV . Imi amintesc un vers din Timpuri Noi : „Copii privind peste gard , cum taţii lor pe gît toarnă bere / De ce să se ducă la şcoală atîta – cînd uite ce bine-i de Stere !” (citat aproximativ) . Inutilitatea şcolilor pare evidentă – din moment ce „modelul vizat” de către aspirant se descurcă excepţional şi fără carte. Toţi enciclopediştii secolului trecut sunt nişte sărmani anonimi pe lîngă starurile din divizia A .
Mai apare şi un preşedinte de stat care’ntre două hăhăieli – zice că şcoala romaneasca face filosofi cînd e nevoie de chelneri şi tinichigii ! „Vă mai aduc doi beri , dom’ căpitan ?” N’am să lungesc prea mult pelteaua şi am să bag (nu trag) concluziile :
1) Bacul nu prezintă interes , nu e pe furate ,e mult peste nivelul real al candidatului , nu oferă competenţe căutate de piaţă , - e un mare bullshit şi în general merge şi fără ....
2) Societatea care’l menţine la aceste standarde nu pricepe că bacul este înafara intereselor şi preocuparilor noii generaţii, „obsolete” , iar absenţa de la examinare e o ultimă formă de protest ! Oh yeah , anarhistul din mine exaltă – Să fie revoluţie ! Să-i bărbierim p’ăia graşi din scaune , care oricum n’ar fi în stare să ia un bac pe bune , cît de doctori or fi ei în money&pularea maselor !”Bagă nişte milă, şefu’ !”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu