luni, 16 mai 2011

Prudenta


Ma apropii de mormintul lui cu miinile in buzunar , mai degrabă infrigurat şi totodată năucit de dantelaria gotica care ma inconjoară . E un sarcofag incadrat de patru statui , patru virtuţi . Ducele sta culcat cu miinile impreunate , pios şi tinăr . Seninătatea trăsăturilor e incremenită in marmură , undeva pe la virsta majoratului . Ii bănui şuviţele ondulate şi blonde , retezate drept din cuţit , băieţeşte , cu buze subţiri in culori de octombrie . Pletele adolescentine sunt prea drepte şi gravitaţionale – incit poziţia culcat e ireală . E parcă desprins dintr-o firida cu asezare vericală şi rabătut cu de-a sila pe lespede .Lipseşte o explicaţie de natură şoptită – „stapinul nostru s-a culcat unpic , nu e ce pare.” Detaliile sunt fine , cenuşii cu concavităţi umbroase , in care praful secolelor şi-a făcut cuib . Rotunjimile sunt puţine , muchiile sunt destule , prea multe pentru un chip tinăr .Pleoapele sunt usoare pentru un somn , fie si de dupa amiaza cuminte de Nantes. Ultimul duce al Bretaniei , Francisc al II –lea se roagă in frecvenţe inalte şi celtice - de neinţeles mie . Pe capac mai sunt tolaniţi nişte lei , blonzi şi tineri ca şi ducele pe care’l păzesc . Sunt din aceaşi familie de forme , atitudini şi virste. La stinga e o doamna , despre care se spune că l-a iubit teribil – Marguerite de Foix .

Inconjor ansamblul cu paşi măsuraţi , fară grabă , rastimp gindurile mele , dau mii de ture in goana surdă a unei nelinişti lăuntrice . Nu am să vorbesc aici de Putere , Cumpătare sau Dreptate – ci doar de Prudenţă, cea de a patra virtute .

E o femeie tinără cu părul aranjat intr-o coafură complicată , romană aş spune - dar nu vă luaţi după mine .Poarta in miini două obiecte/simbol – un compas pentru măsură şi o oglindă pentru comparaţie . Prudenţa e prinsă cumva intre cintărire şi reflecţie . In spatele chipului frumos de femeie , mai poartă un chip retrospectiv – de bătrin trecut prin multele vieţii . Pletele ei se’ncolăcesc organic in barba lui fără nici o discontinuitate . Asta face personajul meu plauzibil , cu tot dualismul lui semantic .

Drapaje lungi şi sofisticate ii acoperă picioarele , pe care le bănui dalbe cu glezne fine . Intotdeauna m’a uimit la sculptura clasică atenţia pentru faldurile ce imbracă personajul . Toţi sculptorii acelor vremuri par fascinaţi de caderile sofisticate şi grele ale stofelor , mantii şi togi , caşicind şi-ar fi dorit să se facă croitori şi un părinte sever le’a pus dalta in miini cu de’a sila. E o neglijenţa in curgeri calde , de lină , ce imbracă trupuri in tensiuni musculare . E caşicind viaţa e uşor exterioară , acoperind ca o haină anatomii perfecte insă moarte . E caşicind un ceva perpetuu umblător şi fin te’mbracă gudurindu-se , iar cind acest ceva – drapaj in sine, a incetat sa se mişte inseamna că ai murit . Niciodată nu mi s-a părut moartea mai bine redată , decit prin flamuri subţiri incremenite in cortine de piatră . Dacă priveşti ansamblul cu ochi de regizor – intuieşti proximitatea mişcarii lui , cadrul următor - insă el nu există – e incremenit aşa de 500 de ani . Prudenţa insăşi este una din cauzele fundamentale ale inerţiei . Din prea multă prudenţă alegem să nu in loc să da . Prudenţa incumbă posibilitatea raului , nedoritului ca o ameninţare previzibilă , deci automat creată. Prudenţa uneori anchilozează toate voalările drapajului numit viaţa . Caut o reprezentare medievală pentru Nesăbuinţă.

7 comentarii:

  1. cuvintele tale au darul de a alina actiunile mele imprudente.sunt unul din cei nesabuiti, dar natural, liber,traitor.si totusi tocmai viata ma face sa aleg sa fiu prudenta, mai mult sa nu in loc sa da. sau intr-o forma eleganta sa fiu intuitiva. sau sa nu- mi fac iluzii.faptul de a scrie acum si astea, fiind unul din actele- mi spontane, nebunesti ,"Nesabuinta in persoana" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ma gindeam ca sub aceasta aparenta calculare - Prudenta e un obstacol si nu o pot asocia deloc cu tineretea ....mai degraba nesabuinta mi'e mai draga . Iti trebuie multe experiente triste pentru a deveni prudent , cu toate astea pare o consecinta a cunoasterii .

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. din ce zici tu , as putea ramane macar putin nesabuita ,cat sa fie vesel:)

    RăspundețiȘtergere
  5. hi, pk... nu stiu cum am nimerit aici, moment cu noroc maybe... am mers cu tine la nantes, cu pasi mici, tinandu-mi suflarea. i-am mangaiat cu privirea pe duce si pe marguerite, ingerii. probabil as fi zabovit la dreptate, but right, prudenta este cea fascinanta. a suferi si a reusi sa invingi suferinta.
    apoi... am citit pe nerasuflate totul... am ras cu lacrimi de fat-frumos, m-a facut sa vibrez emotia ta din fata portilor. as fi vrut sa fiu diana, sa fi lasat unui barbat o asa amintire...
    frumos, frumos... thx, jupiter

    RăspundețiȘtergere
  6. emotii - asta e tot ce ramine , nu-i asa ? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. asa e, din tot ce traim raman numai emotiile. restul e balast pentru pastrarea directiei
    twisted mind? i would say free mind, pk. chiar frumos.

    RăspundețiȘtergere