luni, 7 februarie 2011

Un Dumnezeu asa cum ne convine .

Postarea asta este raspunsul pe care mi l-ai cerut in discutia de ieri , şi pe care mărturisesc că-l bîjbîiam aseară. „Cum e Dumnezeu asta al tău ?” .Stii că atunci am răspuns e „foarte prezent” , dupa care ai zis „realy ?” şi asta m-a determinat să cad pe ginduri . De cite ori cauţi un răspuns cu mintea , dai de tîmpenii , construcţii eliptice , sofisticate, spectaculoase, uneori seducatoare - (însă tu ştii al cui este acest instrument numit Seductie) – din nefericire atît de departe de Adevăr . Că tot veni vorba ,un răspuns pertinent la prima citire este „unicul Adevar. Primordial şi nedemonstrabil „ , dar nu ţi-a plăcut asta , ai zis că vrei ceva „mai tare” şi ca in general pot „să dau mai tare „ ....
ASa că mai zgurmăm unpic , in nisipul aspru al Cunoaşterii , poate bunghim ceva din Dumnezeul „asta al meu” (my personal God). Intrebarea ar fi mizerabilă daca nu ar presupune trecerea prin intimul si posesivul „meu” , caci ştii că devin foarte încordat la toate inflexiunile cuvintului Eu. In general avem tendinţa sa-L confecţionam mental „după chipul şi asemanarea noastră” – să ni se potrivească cumva , să ne vină bine – mai ales cu geaca vişinie şi pantofii aia galbeni noi (de ţi’am zis de ei) . Ne place să ne batem pe burtă cu El , sa-l umanizăm puţin daca nu-l putem compromite . In orice caz să nu ne fie ruşine cind ieşim cu El pe stradă . E un Dumnezeu care ne convine , o proiecţie aprobată – cu cît cere mai puţin cu atit e mai bun şi mai comod de imbrăcat . In fond noi Il cream şi-L suportăm pe el nu „vicevercea” ,ne e dator cumva . Aşa ca s-o ţină mai uşor cu d’astea - posturi,mătănii,rugăciuni – mai bine te duci la sală şi baţi 30 de abdomene , pare mai practic . Incet , încet construim un Dumnezeu prietenos , călduţ şi elegant – usor de purtat all seasons – un Dumnezeu „de companie” – wireless eventual .Dacă ar băga şi aspiratorul odata pe săptămina – chiar I’ai putea spune „Darling” şi ar crea dependenţă .
In primul rind trebuie să fie ascultător si „Submis” (ca sa citez o doamna pretenă cu mine – n’o ştii tu dar ai link). Ar putea fi DJ la un radio cu dedicaţii – punind muzica conform cu cerinţele fiecaruia . Aici e o mare chestie , nu pricep defapt de ce ai tu nevoie : de un concept unitar si ordonator , de un ritual (eventual un fel de dieta) sau de Lampa lu Aladin sau de ce nu, de Aladin însuşi ? (care fara lampa e cam ca mine). Un Dumnezeu care să răspundă la „Dă’mi”, „Fă’mi”, „Adu’mi” (mai lungă, mai multă, fără număr). Eu barem am decenţa şi măsura de a spune : „mai fa’mi PUTIN !! ” . Sau şi mai rău , un Dumnezeu de la care nu ceri ceva pentru tine , ci multe dulciuri şi sclipiciuri pentru alţii (un Mos Craciun prins in fapt) „Rupea-i-s’ar una-alta” „Usca –i-s’ar” „Făcea-i-s’ar” urmate de varii complemente , majoritatea naşpa şi ireversibile. Un ceva pe principiul „dacă nu o putem avea , măcar s’o facem să se simtă stingher „ .
E un Dumnezeu al datelor fixe si al chefurilor (paste,craciun,nunti,botezuri,cumetrii, înmormîntări) – tot timpul trebuie luat inainte de masă , pe burta goală .Nu traim cu el decit cind e neaparat cazul .Imediat ce popa a zis Amin – te poţi debarasa de EL , plonjînd lejer in sarmale şi vineţuri .
Băi ar trebui să ai posibilitatea să-l alegi – nu neaparat odată la 4 ani – ci mai degrabă de indată ce incepe să te plictisească , să nu mai fie in trend , să nu’şi mai facă treaba . Poate in felul asta IL faci să se responsabilizeze mai mult , să fie mai atent , mai motivat . Imi amintesc faze haiose din filme in care personajul facea din semiluna cruce si din cruce svastica sau stea cu 6 colturi – functie de necesitatea momentului . Genul asta de „credinţa” care pare mai degraba un vaucer , un „free tiket” ce’ţi permite accesul moka la tot felul de sindrofii şi confrerii . Ar putea fi o chestie care-ţi dă dreptul să-i consideri pe cei din jur – semenii tăi , apropiaţii . In fapt cred ca ne e mai degraba frica de o lume in care ar exista posibilitatea de a fi singuri .
......................................................................
Combinind sursele cunoasterii spirituale , cele cîte imi sunt cunoscute se poate intocmi o listă de propoziţii precum cele ce urmeaza (vezi si David R. Hawkins) :
1. Dumnezeu este in acelasi timp manifestat , ca Totalitate si Intreg al Creaţiei , şi simultan este nemanifestat , ca Divinitate Supremă , Potenţialitate infinită şi sursă a „vidului” anterior formei .
2. Dumnezeu este infinit mai presus de timp sau de infăţişări ale spatiului ori localizării , fără inceput sau sfîrşit .
3. Dumnezeu este omniprezent , omnipotent şi omniscient.
4. Dumnezeu este sursa şi substratul conştiinţei, conştienţei, cunoaşterii şi simţirii .
5. Dumnezeu este singura sursă a energiei vieţii.
6. Dumnezeu este sursa evoluţiei şi Creaţiei , care sunt una şi aceaşi .
7. Dumnezeu este sursa si prezenţa păcii, iubirii , liniştii şi frumuseţii .
8. Dumnezeu este mai presus de orice univers şi materialitate , dar cu toate acestea , este sursa a Tot Ceea Ce Există .
9. Dumnezeu este singura sursă a existenţei şi a posibilităţii de a fi .
10. Dumnezeu este contextul absolut al cărui conţinut este universul şi toata existenţa .
11. Dumnezeu este o sursă a priori şi fără formă a existenţei , prezentă în toate formele .
12. Dumnezeu nu se află in domeniul demonstrabilului sau al intelectului .Cu alte cuvinte nu poate fi „gîndit”
13. Dumnezeu este esenţa şi sursa stării subiective a Sinelui numită Iluminare.
14. Dumnezeu este subiectivitatea fundamentală a realizării sinelui .
15. Dumnezeu este deopotriva imanent şi transcendent .
16. Experienţa umană a prezenţei lui Dumnezeu , este aceeaşi la toate vîrstele , culturile şi locaţiile .
17. Efectul experientei Prezenţei lui Dumnezeu asupra conştiinţei umane este transformativ in mod subiectiv şi identic de-a lungul istoriei umane.
18. Esenţa lui Dumnezeu nu include slabiciuni omeneşti precum parţialitatea , dorinţa de a controla si de a judeca , favoritismul , dualitatea , furia , minia , resentimentul , limitarea , arbitrariul , vanitatea , razbunarea , gelozia , vulnerabilitatea sau localizarea.
19. Dumnezeu este contextul si sursa unitatii intregii Creaţii , mai presus de toate descrierile şi limitările perceptuale , precum timpul sau spaţiul .
20. Adevărul este verificabil numai in virtutea identităţii cu el , nu prin simpla cunoaştere despre el .

2 comentarii:

  1. eu nu sunt de acord cu apelativul El .automat il arunci pe dumnezeu intr-o tridimensionabilitate care lui ii e da le degetul cel mic .
    i-am atribuit un pronume ciuntindu-l iremediabil . plecam din start gresind folosind acest apelativ .
    e ca si cum de duci sa vb cu un copac dar ma intai de toate il dai jos cu drujba sa fie mai aproape de tine.
    exista niste legi care functioneaza in universul asta ...unii le inteleg unii nu . unii au impresia ce e meritul lor cand are loc o mare realizare .
    dar iar nu poti sa zici ca dumnezeu este o lege .

    omniprezent , omnipotent ,atoatestiutor. ferice de cel ce poate cunoaste macar bucatele de dumnezeu . si daca ai ajuns sa cunosti o farama realizezi si dimensiunile totului . iar daca persisti in analiza ai ocazia sa inebunesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nebunia este o alta manifestare doar - in care nu mai esti deloc "in tine" .Si acum nu discut dpdv psihiatric . Nu am pretentia ca ce spun este asa . Jupiter este doar o pravalie la care se gasesc chestiile astea toate , ambalate asa . In rest inteleg ce vrei sa spui chiar fara sa spui caci stiu ce sunt :)

    RăspundețiȘtergere