joi, 24 februarie 2011

valoare valoare


Port o discuţie cu cineva despre valoare . Bah , deci „gata ,ai valoare sau nu ai valoare...” – conchide amicul meu . Ii explic că şi Guţa (cum care Guţa ?) are un cîntec „Banii şi valoarea mea / nu o are nimenéa „ – tot despre valoare vorbeşte exact la acelaşi nivel perceptiv , numai că noi am mai trecut prin şcoală şi suntem tentaţi să acordăm subiectul cu predicatul . Altfel care valoare ? Nu cumva este aceaşi marmeladă clasică şi dihotomică ? Toată omenirea asta din evul mediu încoace se scaldă în apa călduţa a dualismului – adica nici rece nici caldă , dacă mergi pe mijlocul şoselei , aceasta nu se răstoarnă cu tine .Nu cumva ne-am obişnuit cu posibilitate limitativă a minţii de a oscila linear între două amplitudini considerate diferite – gen bine/rau ?. Există valoarea , ca o noţiune de sine stătătoare înafara receptorului ? Cine sau ce conferă o anumită valoare lucrurilor ?E Monalisa o femeie frumosa , are o „valoare” în sine pînza , rîsul e enigmatic sau schizoid? Reuşesc sa-i scot un „Nu” – însă bîjbîit, nesigur, aproape un geamăt. Si asta mă enervează ca e băiat deştept şi ar trebui să priceapă , la valoarea lui ...
Hai să o iau altfel , contabiliceşte. E mai la îndemînă , şi de cifre nu ai unde să fugi . Conchidem amîndoi că faraonii , erau nişte tipi naşpa – modelul clasic de dictatori ai antichităţii . In plus la unii le mai puţea şi gura, dacă e sa dau crezare unui stomatolog care nu a vorbit cu un faraon dar ii examineaza radiografia maxilarului de acum 3000 de ani . Băi , îi puţea gura de’ţi dădeau lacrimile !
Cum s’ar chema azi unu’ care işi face un mormint pe 5 hectare cu dimensiunea in plan de 230x230 m si avind o inaltime de 150 m ? Grandoman – puţin spus. Cum s’ar chema azi unul care si-ar pune pe burtă 2.300.000 de blocuri de calcar ? (din care unele cintaresc doua tone ) . Vreau un raspuns la intrebarea asta dpdv . psihiatric , social , antropologic sau cum doriti . Chestia este ca acum peste 4 milenii jumate – pe tătuţul ăsta il chema Cheops – şi era „fiul soarelui” în aceaşi măsură în care este astăzi regina Angliei – „fiica mării nordului „ . Acu’ ca să închid joaca numerelor şi dindu-i crezare lui Plinus – la mormintul asta au lucrat 360.000 de oameni timp de 20 de ani – fară macarale turn . Madness – huge derangement. Ce şansă aveai să fii contemporan cu Cheops şi sa’mpingi un bolovan pe o rampă , aşa d’amoru artei ? Toate şansele . Cine era Cheops asta ? Prea multe nu ştim , dar ne cade basca privindu-i mormîntul . One over one , i’a ieşit pasenţa – e nemuritor , aşa cum şi-a dorit . Apropos – ce mai face urmaşul lui la tron Mubarak ?
După volta asta minunată pe care o fac cu tine la Giseh , revin la întrebarea mea , acest grandios mormînt , singura minune a lumii rămasă în picioare , are vreo valoare ? Poţi să omiţi scopul cu care a fost creată? Sigur Auswitz e un amplasament de succes – 700.000 vizitatori anual – dincolo de un loc sinistru in care acum 70 de ani domnea suferinţa şi teroarea . Vizitatorii din vremea aia , cu geamantane si palarii demodate - ajungeau la terminal avind in buzunar "one way tiket" . Acum ti se permite sa iei trenul inapoi .Ce ar fi mintea fără această emoţie numită durere ? Iată deci relativitatea , dacă nu chiar dictatura impusă de valoare . Vor mai trece 100 de ani şi peste Casa Poporului – pină cînd va deveni Monumentul Izbîndei Neamului Romănesc împotriva lui însuşi . Iată practic ce conferă valoare chestiilor astea , memoria conştiinţei colective – sau abnezia acesteia . Este un proces fin de alchemizare – care se întîmplă mulţumită unui singur fenomen , unei singure perceptii – scurgerea aparent ireversibilă a timpului.
--------------------------------------------------------------------------------
VALOÁRE, valori, s. f. I. 1. Însușire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităților sociale și idealurilor generate de acestea; suma calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen etc.; importanță, însemnătate, preț, merit. ◊ Loc. adj. De valoare = a) (despre lucruri) pretios, scump, de preț; valoros; b) (despre oameni) important, merituos; cu autoritate; valoros. ◊ Expr. A scoate (sau a pune) în valoare = a arăta, a demonstra importanța, calitățile esențiale ale unei ființe, ale unui lucru, ale unui fenomen etc.; a scoate în relief, a sublinia. ♦ (Concr.) Ceea ce este important, valoros, vrednic de apreciere, de stimă (din punct de vedere material, social, moral etc.). ♦ (Concr.) Persoană vrednică de stimă, cu însușiri deosebite. 2. Eficacitate, putere. Valoare nutritivă. II. 1. (Ec. pol.) Muncă socială necesară pentru producerea unei mărfi și materializată în marfă. ◊ Valoare de întrebuințare = proprietate a unui lucru de a satisface o anumită necesitate a omului sau a societății. Valoare de schimb = raport, proporție în care o anumită cantitate de marfă de un anumit fel se schimbă cu o cantitate de marfă de alt fel. 2. (Concr.) Marfă. 3. (Comerț, Fin.) Exprimare în bani a costului unei mărfi sau a unei acțiuni, a unui cec etc. ◊ Valoare comercială (sau de circulație) = echivalent în bani al unui bun sau al unei mărfi pe piață; curs. ♦ Înscris (cec1, cambie, obligațiune etc.) reprezentând un drept în bani sau în bunuri de altă natură. ◊ Valoare mobiliară = înscris reprezentând un drept asupra unor bunuri mobiliare (marfă, bani etc.). Valoare imobiliară = înscris reprezentând un drept asupra unor bunuri imobiliare (clădiri, pământ etc.). ♦ Rentabilitate, productivitate. 4. (Mat., Fiz.) Mărime matematică asociată unei mărimi fizice (după un anumit procedeu de măsurare), permițând compararea mărimii cu altele de aceeași natură. ◊ Valoare absolută = valoarea unei expresii matematice când nu se ține seamă de semnul (+ sau) pe care îl are. ♦ Rezultat al unui calcul, al unei operații matematice etc. 5. (Muz.) Durata absolută sau relativă a unei note sau a unei pauze. 6. Efect obținut în pictură prin alăturarea a două nuanțe diferite ale unui ton. 7. Sens, nuanță de sens a unui cuvânt. – Din fr. valeur, lat. valor, -oris. (Sursa DEX)

14 comentarii:

  1. :)

    dar de ce va puneti toti averstismentul ala cu continut odios? mereu apas pe butonu gresit. si oamenii vin pe bloguri ca sa citeasca chestii urate

    RăspundețiȘtergere
  2. autocenzura - dorinta de a nu prihani - lol 1st time use this verb - suflete inocente .

    RăspundețiȘtergere
  3. isnt it ? :) - cind mi s'a pus pata - o tin in fa :) - insa m'am obisnuit cu mine asa :)

    RăspundețiȘtergere
  4. eu inteleg aluziile , dar , cum am spus , mi-a placut argumentatia inca de ieri :) insa asa-s tipicarii : tu le spui c-ai cazut si ei iti mai pun o data piedica , doar-doar or vedea si ei :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ai sa rizi - infiletam ideea , cind a trecut cineva din spatiul real prin zona , asa ca m'am revarsat. Si Doamne cit de nevorbit eram !Si daca am pus piedica , pot intinde si mina - jovial :)
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  6. valoarea ta crezi ca exista numai atunci cand primesti aprecierea celorlalti .sau ea poate exista fara niciun pic de recunoastere?

    RăspundețiȘtergere
  7. Valoarea e un capat de drum, o fundatura din punct de vedere formal. N-o poti defini.
    O poti defini doar in masura in care esti adeptul unei ideologii, dar atunci devii un sclav si iti primesti definitia in sistemul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  8. @marul - am atins un oarecare nivel de intelegere in ceea ce te priveste . la mine a fost exercitiul . acum este ok :) esti un om absolut liber....
    @cristina - tu vorbesti de doua tipuri de perceptie - 1 a mea fata de lume - asta se cheama viata mea , si este calea dreapta . cealalta este iluzorie si evident pe limbajul tau "low frequensy"
    @ ioana - te plac ca scriitura si asta e ok . Nu sunt un tip care moare dupa definitiii fara demonstratii .Cred ca valoarea este o dimensiune absolut umana - adaugata artificial realitatii . prin urmare trebuie sa moara ca orice "parazit"

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Trecerea vremii tot timpul acordă o nouă perspectivă asupra arhitecturii, în cazul de față. Însă nu orice merită să rămână o valoare. Istoria își cerne foarte bine edificiile şi asta într-un mod aparent haotic.

    Şi după cum ziceai şi în postarea mea cu mojici chiar nu merită prelungite discuţii în genul ăsta către limita neproductivităţii.

    Deşi pe-a 10-a erau tare interesante la buza paharului :).

    RăspundețiȘtergere
  11. "opinia publica" pare a fi adevaratul autor al "istoriei" , pe de alta parte - ceea ce stim astazi de exemplu despre "curvaraseala" cleopatrei cu marc antoniu - e rodul campaniei mass-media a lui octavian augustus . :) Asa ca n'as prea lasa "adevarurile" pe mina istoriei :))

    RăspundețiȘtergere